Inlägget gjort

Tyngdtäcken för barn

Som förälder till barn med sömnsvårigheter letar du säkert ständigt efter sätt som skulle kunna ge både dig och barnet en god natts sömn. Kanske har du själv provat tyngdtäcken med gott resultat, och undrar om det också finns tyngdtäcken för barn? Det gör det!

Det ska dock understrykas att tyngdtäcken inte är att rekommendera för barn under tre år – inte ens de tyngdtäcken som faktiskt är anpassade för barn. När barnet är så litet kan det ha svårt att själv lyfta bort ett täcke som hamnat över ansiktet. För lite äldre barn kan dock ett tyngdtäcke verkligen vara en riktigt natträddare. Självklart kan du använda ett småbarnstäcke med tyngd i om du samtidigt håller barnet under uppsikt. Även en lugn stund med en god bok bredvid ett sovande barn kan vara vila för dig som förälder.

Vilka täcken passar bäst för barn?

Det finns ett flertal produkter på marknaden som alla tävlar om titeln ”Bäst tyngdtäcke för barn”. Curas Pearl Classic, Novistas Luna Cool och Curas Minky brukar till exempel vara vanligt förekommande på topplistorna. Precis som med tyngdtäcken för vuxna finns olika alternativ på vikt även för tyngdtäcken för barn. Tillverkaren Beckasin rekommenderar en vikt på ca 5 kg för barn mellan 4-12 år, och tillhandahåller även ett småbarnstäcke på 2,6 kg.

Ett tyngdtäcke är ingen garanti för att ditt barn kommer att sova gott. Alla barn är olika, och sömnsvårigheter kan uppstå av många olika anledningar. Men det kan vara värt ett försök – många föräldrar vittnar om att barnets sömn gått från 30 uppvak per natt till att sova natten igenom. Tyngdtäcken kan dessutom förskrivas på recept av exempelvis fysioterapeuter inom psykiatrin, vilket vittnar om att det åtminstone i vissa fall kan ha god effekt. Många föräldrar till barn med NPF-diagnoser menar att tyngdtäcken inte bara förbättrat sömnen för barnen, utan även allmäntillståndet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.