Inlägget gjort

Så kan du sova bättre med hjälp av melatonin

Melatonin förekommer naturligt i kroppen och brukar beskrivas som ett sömnhormon. Tack vare sömnhormonet känner vi oss just sömniga på kvällen. På ljusaste dagen minskar melatoninnivåerna och på mörkaste natten sker det motsatta. Att det är mörkt ute är en absolut nödvändighet för melatoninbildningen, varför de ljusa sommarkvällarna kan vara problematiska sett ur ett sömnperspektiv.

Om det är för ljust skickas signalen att det inte är dags för sömn riktigt ännu. Men om du skulle få plötsliga sömnsvårigheter under årets ljusaste tid kan du alltid prova att äta melatonintabletter. De är numera receptfria, och detta eftersom de anses göra mer nytta än skada. När du tar en tablett tillför du kroppen mer melatonin och blir på så sätt sömnigare. Tabletten brukar börja verka inom 30 minuter.

Hur kan du hjälpa kroppen bilda melatonin?

En melatonintablett kan alltså lösa dina sömnsvårigheter kortsiktigt. Melatonintabletter kan köpas utan recept online. Långsiktigt bör du dock se över dina vanor. Tillbringar du tillräckligt mycket tid utomhus varje dag? Genom att vistas ute i dagsljuset hjälper du kroppen känna av dygnsrytmen, en viktig men oftast bortglömd aspekt. Det starka ljuset från mobilskärmarna kan också rubba melatoninbildningen något, prova av den anledningen att släcka ner och stänga av tekniken inför läggdags.

Hur går melatoninbildningen i kroppen till?

Melatoninhormonet utsöndras i tallkottkörteln, som finns i hjärnans bakre del. När ögat möts av ljuset – det vill säga när näthinnan träffas av ljus – nås tallkottkörteln av signalen att det är dags att sluta bilda melatonin. Du blir då piggare.

När det blir mörkt på kvällen skickas i stället en signal att det är dags att sätta i gång med melatoninbildningen igen. Det här är skälet till att du så sakta börjar känna dig sömnig. Med andra ord är kroppens förmåga att bilda melatonin beroende av synen. Vid en synnedsättning och/eller blindhet kan kroppen behöva ett tillskott av sömnhormonet för bättre sömn.

Med hjälp av melatonintabletterna kan du också lura kroppen till sömnighet när du exempelvis har jetlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.