Inlägget gjort

Varför det är viktigt att ha en skön säng

Att investera i en skön säng är en av de viktigaste åtgärderna för att förbättra din hälsa och ditt välbefinnande. Många av oss tillbringar ungefär en tredjedel av våra liv i sängen, vilket gör den till en central del av våra dagliga rutiner. Här är några av de främsta anledningarna till varför det är viktigt att ha en skön säng. För den som letar efter en skön säng finns sidor som bonad.se som jämför sängar och annan inredning. 

Förbättrad sömnkvalitet

En skön säng är avgörande för en god natts sömn. När du ligger bekvämt minskar risken för att vakna under natten, vilket gör att du kan få en mer sammanhängande och vilsam sömn. En bra madrass och kudde kan också bidra till att minska risken för sömnstörningar som insomnia.

Minskad smärta och obehag

En korrekt stödjande säng kan hjälpa till att förebygga och lindra smärta i rygg, nacke och leder. En madrass som anpassar sig efter kroppens konturer kan minska tryckpunkter och förhindra att musklerna blir överansträngda. Detta är särskilt viktigt för personer med kroniska smärtor eller specifika medicinska tillstånd.

Förbättrad mental hälsa

Kvaliteten på din sömn har en direkt inverkan på din mentala hälsa. Dålig sömn kan leda till stress, ångest och depression. En bekväm säng bidrar till en djup och avkopplande sömn, vilket kan förbättra ditt humör och din kognitiva funktion. Detta är avgörande för att hantera vardagens utmaningar och upprätthålla en positiv livssyn.

Ökad energi och produktivitet

När du får tillräckligt med högkvalitativ sömn är det lättare att känna sig energisk och fokuserad under dagen. Detta ökar din produktivitet och gör det enklare att utföra både arbetsrelaterade och personliga uppgifter. En bra säng kan därför indirekt bidra till framgång på jobbet och i andra aspekter av livet.

Förbättrad allmän hälsa

Långvarig sömnbrist och dålig sömnkvalitet kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive högt blodtryck, hjärtsjukdomar, diabetes och viktökning. En skön säng kan hjälpa till att förebygga dessa problem genom att säkerställa att du får den vila din kropp behöver för att återhämta sig och fungera optimalt.

Att välja rätt säng

Det finns några viktiga faktorer att tänka på när du väljer en ny säng. För det första är det viktigt att prova sängen innan du köper den. Ligg på den i minst 10-15 minuter för att känna efter om den är tillräckligt bekväm. Tänk också på din sovposition – olika madrasser erbjuder olika stöd beroende på om du sover på rygg, sida eller mage.

Material och konstruktion

Moderna sängar kommer i en mängd olika material och konstruktioner, inklusive fjädrar, minnesskum och latex. Varje material har sina egna fördelar och det är viktigt att välja det som bäst passar dina behov och preferenser. Minnesskum, till exempel, är känt för sin förmåga att anpassa sig efter kroppens form, vilket kan ge utmärkt stöd och komfort.

Långsiktig investering

En säng är en långsiktig investering i din hälsa och ditt välbefinnande. Även om en kvalitetsmadrass kan vara dyr, är det en kostnad som ofta betalar sig i form av förbättrad livskvalitet och minskade hälsoproblem. Det är därför värt att spendera tid och pengar på att hitta den perfekta sängen.

Att ha en skön säng är inte bara en fråga om komfort, det är en grundläggande komponent för att upprätthålla god hälsa och välmående. Genom att investera i en högkvalitativ säng kan du förbättra din sömnkvalitet, minska smärta och obehag, stärka din mentala hälsa, öka din dagliga energi och produktivitet samt förebygga långsiktiga hälsoproblem. En skön säng är helt enkelt en av de bästa investeringarna du kan göra för ditt välbefinnande.

Inlägget gjort

Egenskaper hos ett bra tyngdtäcke

hitta rätt tyngdtäcke

bannerDet finns ett stort antal tyngdtäcken på marknaden. Det råder ingen tvekan om att vissa är av lite lägre kvalitet, medan andra är av en desto bättre kvalitet. Men hur känner man igen ett bra tyngdtäcke egentligen? Här tar vi upp ett par exempel på egenskaper som kännetecknar ett tyngdtäcke värt namnet.

Tyngdtäcke bäst i test

1.    Rätt vikt

När det gäller vikten behöver det inte säga särskilt mycket om tyngdtäcket i sig. Däremot kan det säga en hel del om hur det kommer att fungera för dig. Generellt rekommenderas ett täcke som väger ungefär 10 % av vad du väger. Det skadar inte att testa olika vikter och jämföra effekterna, om du ligger någonstans mellan två viktklasser.

2.    Materialet bör andas

Ett material som andas är viktigt för en god natts sömn, inte bara när det gäller tyngdtäcken – utan andra typer av täcken också. Material som andas gör att det inte blir lika fuktigt under täcket, vilket är viktigt för komforten.

3.    Godkänt av Läkemedelsverket

Ett säkert kort för att täcket är av god kvalitet är att det är godkänt av Läkemedelsverket som ett medicintekniskt hjälpmedel. En sida om sömn, som gjort ett test av tyngdtäcken, listar en modell som ”Bästa starttäcket” som är godkänd av Läkemedelsverket. Vill du ha tydliga effekter är ett dylikt täcke värt att titta lite närmare på.

4.    Ekologiskt hållbart

Vill du värna lite extra om miljön kan du välja ett tyngdtäcke av naturliga material, där bomull är vanligt att se. Det får gärna också ha odlats på ett hållbart sätt. Odlingsprocessen och arbetsvillkoren kan skilja sig rätt rejält åt. En certifiering att hålla utkik efter är Oeko-Text Standard 100.

Inlägget gjort

Tyngdtäcken för barn

Som förälder till barn med sömnsvårigheter letar du säkert ständigt efter sätt som skulle kunna ge både dig och barnet en god natts sömn. Kanske har du själv provat tyngdtäcken med gott resultat, och undrar om det också finns tyngdtäcken för barn? Det gör det!

Det ska dock understrykas att tyngdtäcken inte är att rekommendera för barn under tre år – inte ens de tyngdtäcken som faktiskt är anpassade för barn. När barnet är så litet kan det ha svårt att själv lyfta bort ett täcke som hamnat över ansiktet. För lite äldre barn kan dock ett tyngdtäcke verkligen vara en riktigt natträddare. Självklart kan du använda ett småbarnstäcke med tyngd i om du samtidigt håller barnet under uppsikt. Även en lugn stund med en god bok bredvid ett sovande barn kan vara vila för dig som förälder.

Vilka täcken passar bäst för barn?

Det finns ett flertal produkter på marknaden som alla tävlar om titeln ”Bäst tyngdtäcke för barn”. Curas Pearl Classic, Novistas Luna Cool och Curas Minky brukar till exempel vara vanligt förekommande på topplistorna. Precis som med tyngdtäcken för vuxna finns olika alternativ på vikt även för tyngdtäcken för barn. Tillverkaren Beckasin rekommenderar en vikt på ca 5 kg för barn mellan 4-12 år, och tillhandahåller även ett småbarnstäcke på 2,6 kg.

Ett tyngdtäcke är ingen garanti för att ditt barn kommer att sova gott. Alla barn är olika, och sömnsvårigheter kan uppstå av många olika anledningar. Men det kan vara värt ett försök – många föräldrar vittnar om att barnets sömn gått från 30 uppvak per natt till att sova natten igenom. Tyngdtäcken kan dessutom förskrivas på recept av exempelvis fysioterapeuter inom psykiatrin, vilket vittnar om att det åtminstone i vissa fall kan ha god effekt. Många föräldrar till barn med NPF-diagnoser menar att tyngdtäcken inte bara förbättrat sömnen för barnen, utan även allmäntillståndet.

Inlägget gjort

Så kan du sova bättre med hjälp av melatonin

Melatonin förekommer naturligt i kroppen och brukar beskrivas som ett sömnhormon. Tack vare sömnhormonet känner vi oss just sömniga på kvällen. På ljusaste dagen minskar melatoninnivåerna och på mörkaste natten sker det motsatta. Att det är mörkt ute är en absolut nödvändighet för melatoninbildningen, varför de ljusa sommarkvällarna kan vara problematiska sett ur ett sömnperspektiv.

Om det är för ljust skickas signalen att det inte är dags för sömn riktigt ännu. Men om du skulle få plötsliga sömnsvårigheter under årets ljusaste tid kan du alltid prova att äta melatonintabletter. De är numera receptfria, och detta eftersom de anses göra mer nytta än skada. När du tar en tablett tillför du kroppen mer melatonin och blir på så sätt sömnigare. Tabletten brukar börja verka inom 30 minuter.

Hur kan du hjälpa kroppen bilda melatonin?

En melatonintablett kan alltså lösa dina sömnsvårigheter kortsiktigt. Melatonintabletter kan köpas utan recept online. Långsiktigt bör du dock se över dina vanor. Tillbringar du tillräckligt mycket tid utomhus varje dag? Genom att vistas ute i dagsljuset hjälper du kroppen känna av dygnsrytmen, en viktig men oftast bortglömd aspekt. Det starka ljuset från mobilskärmarna kan också rubba melatoninbildningen något, prova av den anledningen att släcka ner och stänga av tekniken inför läggdags.

Hur går melatoninbildningen i kroppen till?

Melatoninhormonet utsöndras i tallkottkörteln, som finns i hjärnans bakre del. När ögat möts av ljuset – det vill säga när näthinnan träffas av ljus – nås tallkottkörteln av signalen att det är dags att sluta bilda melatonin. Du blir då piggare.

När det blir mörkt på kvällen skickas i stället en signal att det är dags att sätta i gång med melatoninbildningen igen. Det här är skälet till att du så sakta börjar känna dig sömnig. Med andra ord är kroppens förmåga att bilda melatonin beroende av synen. Vid en synnedsättning och/eller blindhet kan kroppen behöva ett tillskott av sömnhormonet för bättre sömn.

Med hjälp av melatonintabletterna kan du också lura kroppen till sömnighet när du exempelvis har jetlag.

Inlägget gjort

10 tips att sova bättre

Sömn är grundläggande för en bra livskvalité. Om sömnen inte fungerar går det lätt ut över andra aspekter av livet. Trots det är det väldigt många som upplever att de har svårt att somna eller sover oroligt om nätterna. Många sover med mobilen på nattduksbordet och allt fler jobbar hemifrån, vilket kan göra det svårare att separera livets olika delar och få kroppen att slappna av. Som tur är finns det hjälp att få och en del enkla knep du kan ta till för att sova bättre om nätterna.

1. Skapa en sovrutin

Det kanske låter lite trist, men att ha en sovrutin som du följer varje dag kan verkligen underlätta för sömnsvårigheter. En sovrutin handlar i grund och botten om att ha en rutin för när du sover och hur du går tillväga för att somna. Genom att gå och lägga dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon underlättar du för dig själv och dina sovrutiner. Om du lägger dig klockan 10 varje kväll blir din kropp automatiskt trött vid 10 och du får lättare att sova. Om du går upp klockan 7 varje dag är du alltid pigg.

2. Avslappning innan läggdags

Det är allt för lätt att dra fram telefonen och skrolla innan läggdags men det är just det man bör undvika för att sova bättre om nätterna. En del i att skapa en hälsosam sovrutin är att göra något avslappnande innan läggdags i mysigt och behagligt ljus. Läs en bok, meditera, lyssna på lugn musik eller prata om dagen med din käresta – det är upp till dig.

3. Undvik skärmar innan du ska sova

Lägg bort mobilen när du lägger dig i sängen. Ljuset från telefonen lurar hjärnan att det är dag vilket kan göra det svårare att somna. Det rekommenderas att undvika detta blåa ljus en timme innan läggdags för att låta hjärnan varva ner i lugn och ro. Ett tips är att sätta på ”nattljus” på dina skärmar, vilket gör färgerna varmare. För windows finns något som heter ”night light” eller f.lux. Detta gör att du enklare kommer kunna sova.

4. Träna eller motionera regelbundet

När kroppen mår bra fungerar rutiner bättre och det blir lättare att somna. Genom att motionera eller tränga under dagen är kroppen tröttare när det väl bli dags att sova.

5. Temperatur och ljus

Vilken temperatur du har i ditt sovrum kan påverka hur lätt du har för att somna och vilken kvalitet du har på din sömn. Alla människor har individuella preferenser gällande temperatur när de ska sova och inget är rätt eller fel. Många föredrar att sova i lite svalare rum, vilket är bra för oss som bor i kyliga Sverige! Om du kan påverka temperaturen i ditt sovrum kan det vara bra att göra för att förbättra din sömnkvalitet. Samma sak gäller ljuset. En mörkläggningsgardin kan vara effektiv för att hålla borta oönskat ljus, framförallt under sommaren då solen går upp väldigt tidigt.

6. Kudde och madrass

Vilken kudde och madrass du har kan verkligen påverka din sömnkvalitet. Överväg att byta ut din madrass eller din kudde om du upplever att du sover obekvämt om natten. Om du ofta vaknar och är öm i kroppen eller får ont i nacken är ofta madrassen eller kudden problemet.

7. Undvik alkohol och mat på kvällen

Låt bli att dricka alkohol och äta tung mat nära inpå att du ska sova. Alkohol kan ge orolig sömn och tung mat kan ge kroppen energi vilket kan göra det svårt att somna.

8. Använd sängen för att sova

Använd bara sängen för att sova om du har problem med att du har svårt att somna på kvällarna. Om du även pluggar, ser på tv eller gör annat i sängen har hjärnan svårt att veta vilken aktivitet du ska göra.

9. Kontrollera din sömn

Det finns professionell hjälp att få för att förbättra din sömnkvalitet om du har grova problem. Det finns kognitiv beteendeterapi som kan hjälpa dig som lider av svåra sömnsvårigheter.

10. Separata täcken

Om du delar sängen med din respektive kan separata täcken förbättra sömnkvalitet avsevärt. Inget mer bråk om täcket eller att vakna upp kall och frusen. Med separata täcken kan du sova lugnare och bättre.

Inlägget gjort

Så tvättar man ett tyngdtäcke

tvatta tyngdtacke

Tyngdtäcken har många fördelar men något att ta hänsyn till innan man köper ett är hur man tvättar det. Alla täcken bör tvättas med jämna mellanrum även fast man använder påslakan. Smuts, hud-och hårrester samt bakterier frodas i sänglakan och täcken. Därför är det smart att veta hur man går tillväga för att tvätta sitt tyngdtäcke innan man köper det.

Vissa tyngdtäcken kan tvättas i tvättmaskin

De flesta tyngdtäcken på marknaden går bra att tvätta i tvättmaskin men inte alla. Att säkerställa att tyngdtäcket går att tvätta i maskin är smart innan du köper ett tyngdtäcke för att undvika komplikationer. Att tvätta ett tyngdtäcke för hand är möjligt men inte att rekommendera eftersom täcket blir väldigt tungt och svårt att hantera, framförallt när det är blött. Det finns ingen grundregel för tvättning som gäller alla tyngdtäcken utan olika instruktioner finns för olika modeller. Vissa täcken kan tvättas i 60 grader medan andra bör tvättas i 40 grader. Kolla alltid täckets tvättinstruktioner innan du tvättar så du inte riskerar att förstöra täcket eller tvättmaskinen. Generellt är det bra att välja ett skonsamt tvättprogram och ändra till ett lågt varvtal för centrifugeringen. Med vissa tyngdtäcken medföljer en tvättpåse och då är det bra att använda den. Kom ihåg att kontrollera att din tvättmaskin klarar av vikten av ditt tyngdtäcke, annars kan tvättmaskinen gå sönder. De flesta tyngdtäcken ska inte torktumlas utan ska hängas på tork.

Rengöra tyngdtäcke utan tvättmaskin

Om du har ett tyngdtäcke som inte kan köras i maskin eller en tvättmaskin som inte tål tyngden av ditt täcke finns det en annan metod du kan använda för att få bort alla bakterier och parasiter från täcket. Genom att frysa täcket elimineras eventuella kvalster och bakterier. Om täcket inte får plats i frysen går det bra att hänga ut det på vintern. Se bara till att det är minusgrader ute och att det inte är någon risk för regn.